Kalça çıkığı (gelişimsel kalça displazisi/ doğumsal kalça çıkığı), doğuştan veya sonradan gelişebilen bir durum olup, özellikle bebeklik döneminde tespit edildiğinde tedavisi çok daha kolay hale gelir. Bu rahatsızlıkta, femur kemiğinin kalça eklemine tam olarak yerleşmemesi durumudur ve erken tanı ile tedavi edildiğinde çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesini sağlar.
Sayfa İçeriği
Kalça çıkığı, kalça eklemini oluşturan top ve yuva şeklindeki kemik yapılarının düzgün bir şekilde birleşmemesiyle meydana gelir. Genellikle kalçanın gelişimsel bir bozukluğu olarak ortaya çıkar. Erken çocukluk döneminde teşhis edilir.
Bu rahatsızlık, birkaç faktöre bağlı olarak gelişir:
Bu rahatsızlığı önlemek için aşağıdaki adımlar önerilir:
Hastalığın en yaygın belirtileri şunlardır:
Bu patoloji erken teşhis edildiğinde tedavi süreci daha kolaydır. Tedavi yöntemleri çocuğun yaşına ve çıkığın derecesine göre değişir:
Bu hastalıkta tedavisi sonrası çocukların hareket kabiliyetleri genellikle normale döner. Ancak tedavi sonrası düzenli olarak ortopedik kontrollerin yapılması, kalça sağlığının uzun süreli takibi açısından önemlidir.
Kalça çıkığı, erken teşhis ve uygun tedavi ile önlenebilir ve tedavi edilebilir bir durumdur. Özellikle risk faktörlerine sahip bebeklerin düzenli olarak kontrol edilmesi, kalça sağlığının korunması için en etkili adımdır. Ebeveynlerin konu hakkında bilinçli olmaları ve doktorlarıyla düzenli iletişimde olmaları, kalça çıkığının önlenmesinde önemli bir rol oynar.
Doç. Dr. Aybars Kıvrak’ın konu ile alakalı medyadaki demeçleri
Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Diğer bilgilendirme yazıları için tıklayınız.
En son güncelleme 5 Kasım 2024 Doç.Dr.Aybars Kıvrak