Çocuklarda oturuş bozuklukları kas iskelet sistemi gelişimini etkileyip uzun vadede ortopedik sorunlara yol açabilir. W oturuşu çocuklarda en sık görülen oturuş bozukluğudur. Çocuklarda sıkça görülen oturuş bozuklukları şunlardır:
Sayfa İçeriği
Çocukların dizlerini bükerek kalçalarının iki yanına yerleştirdiği ve bacaklarını dışa doğru açarak oturduğu pozisyondur. W oturuşu olan çocuklar genellikle 1-3 yaşları arasında bu şekilde oturmaya başlarlar. Bu yaş grubu, çocukların bağımsız hareket etmeye başladığı bir dönemdir. Ayrıca çocuklar bu dönemde oturma pozisyonlarında çeşitli denemeler yapar. Bu oturma şekli, özellikle kasları ve eklemleri daha esnek olan küçük çocuklar arasında yaygındır. W oturuşu, kalça ve diz eklemlerine aşırı yük bindirir. Böylelikle bu eklemlerde anormalliklerin gelişmesine yol açabilir.
Yukardaki sayılan nedenlerin dışında biyomekanik olarak w oturuşun asıl nedeni uyluk kemiğinin normal populasyona göre gelişim farklılığıdır.
Uyluk kemiğinin bu tarz gelişim farklılıkları genellikle 10-12 yaşına kadar kendiliğinden düzelmektedir. Çocuğun W şeklinde oturuşunun engellenmesi hastalığın veya bu durumun doğal seyrine hiç bir katkısı bulunmamaktadır. 10 yaşın üzerindeki çocuklarda muayene ile ve çekilen grafilerde yapılan ölçümlerle cerrahi müdahele bir tedavi seçeneği olarak yer almaktadır.
Çocukların sırtlarını bükerek omuzlarını öne doğru düşürerek oturmasıdır. Bu pozisyon omurga sağlığı için zararlıdır ve uzun vadede kifoz (kamburluk) gelişimine yol açabilir. Kambur oturuş, çocuklar arasında en sık görülen oturma bozukluğudur.
Kambur oturuş modern yaşam tarzının ve teknolojinin etkisiyle özellikle ekran başında fazla vakit geçiren çocuklar arasında en yaygın oturma bozukluğudur. Bu pozisyon uzun süreli oturmalarda omurganın doğal kıvrımlarını bozarak duruş bozukluklarına sırt ve boyun ağrılarına yol açar.
Çocuklarda oturma bozukluklarını önlemek için ebeveynlerin ve eğitimcilerin farkındalık yaratması, çocukların doğru oturma pozisyonlarını öğrenmesi ve uygulaması önemlidir. Bu önlemler uzun vadede sağlıklı bir postür ve ortopedik sorunlardan korunma açısından kritik bir rol oynar. Eğer çocuğunuzda duruş bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmanızı öneririz.
Çocuklarda duruş bozukluğu genellikle omuzların simetrik olmaması, sırtın kambur durması veya başın öne eğilmesi gibi fiziksel belirtilerle ortaya çıkar. Yorgunluk, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetler de eşlik edebilir.
Evet, duruş bozukluklarını genellikle erken teşhisle ve doğru egzersiz programlarıyla düzeltmek mümkündür. Gerekli durumlarda fizyoterapide de faydalıdır.
Çocuklardaki duruş bozuklukları, öncelikle ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının ilgi alanına girer. Gerekirse fizyoterapistler de sürecin bir parçası olurlar.
Evde tedavi, ergonomik çalışma ortamı oluşturmak, düzenli duruş düzeltme egzersizleri yapmak ve uzun süreli oturmayı önlemek gibi yöntemleri içerir. Ayrıca, doğru oturma alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Doktoronuzun yapmanızı önerdiği spor dalları ve egzersizler tedavinin ana parçasıdır.
Evet, W oturuş kalça ve diz eklemlerine aşırı yük bindirerek ortopedik sorunlara neden olabilir. Ayrıca, omurga hizasını bozarak duruş bozukluklarını tetikleme ihtimali vardır.
Doç. Dr. Aybars Kıvrak’ın konu ile alakalı medyadaki demeçleri
Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Diğer bilgilendirme yazıları için tıklayınız.
En son güncelleme 5 Aralık 2024 Doç.Dr.Aybars Kıvrak