Sayfa İçeriği
Halluks valgus, ayak başparmağının yana doğru eğilerek diğer parmaklara yaklaşması ve eklemde şekil bozukluğu oluşturması durumudur. Bu deformite genellikle ayak başparmağı ekleminin dış tarafında bir kemik çıkıntısı (bunyon) ile karakterizedir. Kadınlarda daha sık görülen bu patoloji, estetik kaygılara neden olmanın yanı sıra ağrı ve günlük yaşamda zorluklara yol açar.
Halluks valgus, genetik yatkınlık, yanlış ayakkabı seçimi ve bazı ayak yapısal bozuklukları nedeniyle oluşur. Dar, yüksek topuklu veya ayak parmaklarını sıkıştıran ayakkabılar bu durumu tetikler. Ayrıca düz tabanlık gibi yapısal problemler de bu hastalığın gelişiminde etkilidir.
Belirtileri şunlardır:
Doktorlar genellikle fizik muayene ile teşhis ederler. Ortopedi uzmanı, başparmağın açısını ve deformitenin şiddetini değerlendirmek için ayak röntgeni çeker. Bu görüntüleme, hastalığın ilerleme durumunu ve tedavi planını belirlemede önemlidir.
Tedavi seçenekleri, hastalığın şiddetine ve belirtilere bağlı olarak değişir:
Yapılan bilimsel çalışmalarda gece atelinin kullanımının deformite düzeltilmesi üzerinde herhangi bir olumlu etkisi bulunmamaktadır. Ancak bazı hastalar rahatladığını ifade etmektedir.
Ameliyat sonrası yürüme süresi, uygulanan cerrahi tekniğe bağlıdır. Çoğu hasta, özel bir yürüme botu kullanarak ameliyattan birkaç gün sonra yürümeye başlar. Tam iyileşme ve normal ayakkabı giyme süreci ise genellikle 6-8 haftayı bulur. Bunların yanı sıra hastadan hastaya ve cerrahtan cerraha rehabilitasyon protokolleri değişmektedir.
Ameliyat sonrası ağrı, modern teknikler ve ağrı kontrol yöntemleri sayesinde minimal düzeydedir. İlk birkaç gün hafif ağrı hissedilebilir, ancak bu durum ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınır. Hasta açısından tolere edilebilmesi zor bir ameliyat değildir.
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bu ameliyatın da bazı riskleri vardır. Bunlar enfeksiyon, sinir hasarı, kanama veya deformitenin tekrar etmesi gibi durumlardır. Ancak deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında bu riskler minimaldir. Bunun yanı sıra hastanın ek hastalıkları ameliyatın ve anestezinin risk düzeyini değiştirmektedir.
Halluks valgus, polislik ve askerlik gibi mesleklerde adayın fiziksel yeterliliğini etkiler. Deformitenin şiddeti ve kişinin ağrı durumu bu süreçte belirleyici faktörlerdir. Hafif vakalar genellikle engel teşkil etmezken, ileri düzey vakalarda sağlık raporu alınması gerekebilir. Bu durumlarda uzman doktor değerlendirmesi sonrasında karar verilir. Uzmanlar inceleme yaparken güncel yönetmeliklerdeki yönergelere göre karar verir. Hastanın bot giymesine engel olup olmaması veya beraberinde ayak parmaklarında kireçlenmenin varlığı gibi durumlar nihai kararda etkilidir.
Doç. Dr. Aybars Kıvrak’ın konu ile alakalı medyadaki demeçleri
Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Diğer bilgilendirme yazıları için tıklayınız.
En son güncelleme 16 Kasım 2024 Doç.Dr.Aybars Kıvrak